Jelena Sitar

jelena-sitar

Jelena Sitar je lutkovna ustvarjalka, pedagoginja, urednica in publicistka. Najprej je delovala kot samostojna strokovna svetovalka za gledališče in lutkarstvo pri ZKO Slovenije, od 1986 je bila v svobodnem poklicu (dramaturginja, režiserka, predavateljica in so-ustanoviteljica Gledališča Zapik), med leti 2007 in 2010 umetniški vodja v Lutkovnem gledališču Ljubljana, od 2010 pa docentka za lutkarstvo na PEF Univerze na Primorskem v Kopru .

Režirala je okoli 40 lutkovnih predstav v poklicnih in alternativnih gledališčih po Sloveniji in v tujini. Nekaj od njih je bilo nagrajenih na pomembnih domačih in tujih lutkovnih festivalih. Med vidnejšimi režijami so:

  • Doktor Faust (LG Ljubljana, 1982, v sorežiji z Igorjem Cvetkom)

  • Lesena zgodba (LG Maribor, 1985)

  • Sa lenge sola lyser (Kattas, Bodo, Norveška, 1991)

  • Pogorela Hiša (CD, 1992, v sorežiji z Igorjem Cvetkom)

  • Ko je Šlemil šel Varšavo (LG Maribor, 2011)

  • Moj dežnik je lahko balon (LG Ljubljana, 2013)

  • Petelin se sestavi (LG Maribor, 2014)

Poleg umetniškega ustvarjanja Jelena Sitar vodi lutkovne delavnice za otroke in seminarje za učitelje, gledališke pedagoge, terapevte in igralce v Sloveniji in tujini.

Od leta 1997 vodi Mednarodni festival otroških ustvarjalnih delavnic v Gradu Snežnik. Za svoj prispevek k gledališki pedagogiki je leta 2000 prejela prestižno mednarodno nagrado Grozdanin kikot, ki jo vsako leto podeljuje Center za dramsko pedagogiko BiH.

Piše članke in razprave o lutkarstvu ter se z referati udeležuje znanstvenih kongresov.

Sodi med pionirje na področju lutkovne terapije pri nas.

Ustanovila je Hišo otrok in umetnosti (skupaj z Ireno Rajh, 2001), sodoben ustvarjalni otroški kulturni center in ga tudi umetniško vodila.